Gorski kotar

Kuća za odmor Marinić smještena je u Begovom Razdolju, najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj, na 1.078 m nadmorske visine. Begovo Razdolje okruženo je prekrasnim planinama, u blizini se nalazi strogi rezervat prirode Bijele stijene (1.335 m) i Samarske stijene (1.314 m) te Bjelolasica, čiji je vrh najviši u Gorskom kotaru, na 1.534 m.

Želite li svoj odmor provesti okruženi prekrasnom prirodom, mirom i tišinom, uživajući u dugim šetnjama, planinarenju, brdskom biciklizmu, a zimi u skijanju, sanjkanju i klizanju, pozivamo vas da nas posjetite.

Osim samoga smještaja i odmora, također se možete zabaviti uz mnogobrojnu ponudu sportskih, kulturnih i ostalih zanimljivosti koje su specifične za Gorski kotar.

Mrkopalj (6 km) – najbliži opskrbni centar sa svim potrebnim sadržajima, Čelimbaša najpoznatije skijalište Gorskog kotara, te staze za biatlon trčanje na Zagmajni. U mjestu se nalazi zavjetna crkva Blažene Djevice Marije Žalosne iz 1850. godine.

Fužine (22 km) – uz Fužine su smještena akumulacijska jezera Bajer, Lepeničko i Potkoš jezero. Ljeti su pogodna za kupanje, okružena su šetnicama i biciklističkim stazama. Uz jezero je poznata spilja Vrelo (300 m). Fužine su pogodne za rekreaciju na teniskim terenima, jahanje, paint ball park. Mjesto je bogato manifestacijama (ispraćaj stare godine, 31.12. u 12:00 sati, na otvorenom uz kuhano vino i domaće kobasice), okupljanje bajkera u lipnju, paraglajding u Liču, dani lavande, u kolovozu Ljetni karneval, dani krumpira, plodova gorja, koncerti, vožnja kočijom). U samom mjestu nalazi se crkva Sv. Ante Padovanskog (zaštitnik Fužina) čija je gradnja završena 1833. godine. U susjednom se Liču nalazi etnografska zbirka koja čuva sjećanje na davna vremena i način života ljudi toga kraja.

Lokve (19 km) – prepoznatljive po svom Lokvarskom jezeru (vožnja na splavi, ribolov, kupanje). Na ulazu u Lokve je spilja Lokvarka, dugačka 1.200 metara. Svakako posjetite Zavičajnu zbirku te muzej žaba. U travnju se tradicionalno održava Žabarska noć, s raznim specijalitetima spravljenih od žabljih krakova i takmičenja u skokovima žaba), u kolovozu se održava manifestacija uz druženje šetnjom ili biciklom oko jezera (16 km), druženje bajkera u park šumi Golubinjak.

Crni Lug (31 km) – poznat je po nacionalnom parku Risnjak (vrh Risnjaka je na 1.528 m s pogledom na slovenske alpe, cijeli Kvarner i Gorski kotar). Iz Crnog Luga prema Razlogama ide se na jedinstveni izvor Kupe. U proljeće manifestacija branja gljiva pod nazivom Maroflinijada.

Delnice (17 km) – kao središte Gorskog kotara ima bazen, u zimskim mjesecima klizalište. Vrijedno je pogledati Popovićev mlin i kuću Rački, spomenik kulture koja je stara oko 300 godina.

Brod na Kupi (27 km) – za željne adrenalina vožnja kajakom, rafting. U mjestu je dvorac Zrinsko-frankopanski iz 1651. godine. Zbog nadmorske visine od samo 290 m i povoljne klime kraj je izuzetno plodorodan.

Skrad (23 km) – Vrajži prolaz, Zeleni vir i spilja Muževa hiša još su davne 1962. godine proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom.

Vrbovsko (34 km) – U samom središtu Vrbovskog nalazi se crkva sv. Ivana Nepomuka, mala «katedrala» Gorskog kotara, a u Gomirju, Manastir i crkva Roždenija Sv. Jovana Preteče. Godinom osnivanja Manastira smatra se 1600. godina. Od prirodnih ljepota treba posjetiti Kamačnik, zaštićeni krajolik koji svojim prirodnim ljepotama pobuđuje pozornost već dugi niz godina, 3 km šetnice uz rječicu po drvenim mostovima do izvora.

Ravna gora (17 km) – poznata je crkva Sv. Terezije Avilske čija je gradnja završena 1774. godine, te Frankopanski dvorac u Staroj Sušici kojeg su dali izgraditi Frankopani. Prošećite živopisnim krajolicima ravnogorskog planinarskog puta i upoznajte biciklom prekrasne ravnogorske zelene staze.

U Gorskom kotaru održavaju se mnoge manifestacije i druženja tokom cijele godine: okom siječnja maškarane zabave, u veljači u Mrkoplju Memorijal mira, u Lokvama u travnju tradicionalna Žabarska noć s takmičenjima u skoku žaba i bogatoj kulinarskoj ponudi, u Ravnoj Gori krajem mjeseca svibnja su dani đurđica, u Crnom Lugu dani smreke sa brojnim proizvodima, u Ravnoj Gori u lipnju dani bazge, tokom srpnja dani malina u Skradu, te dani borovica u Begovom Razdolju. U Delnicama obilježavanje starih običaja pod nazivom Na tragu goranske starine, u Fužinama Ljetni karneval u kolovozu, u Ravnoj Gori u rujnu su dani gljiva, u Brodu na Kupi dani jabuka, u Fužinama dani krumpira, u Vrbovskom bundevijada, izložba starih obrta i zanata.

Svaka od manifestacija popraćena je tradicionalnim goranskim gastronomskim delicijama i prirodnim proizvodima od plodova našeg gorja.

Preporučujemo izlete:

Svakako preporučujemo nacionalne parkove: